Αρχική Ειδήσεις Αποζημιώσεις από εμπρηστές θα μπορούν να διεκδικούν οι πολίτες, κρίνει ο Άρειος Πάγος

MambWeather icon
Αθήνα
--- °C
Αθήνα °C | Θεσσαλονίκη °C | Λάρισσα °C
Αποζημιώσεις από εμπρηστές θα μπορούν να διεκδικούν οι πολίτες, κρίνει ο Άρειος Πάγος PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Μάιος 2011 05:33

Ο Άρειος Πάγος άνοιξε το δρόμο σε όλους τους πολίτες να αξιώνουν αποζημιώσεις για προσβολή της προσωπικότητάς τους από τους εμπρηστές ή από όσους κόβουν δένδρα από τα δημόσια δάση ή επιφέρουν καταστροφές στις δασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο με αφορμή διένεξη οικοπεδούχων κοντά σε δασική έκταση, έκρινε ότι συνιστά παράνομη προσβολή της προσωπικότητας ο αποκλεισμός πρόσβασης των πολιτών σε δάσος, λόγω της αλλοίωσης ή της καταστροφής του (όπως είναι η κοπή δένδρων ή η πυρκαγιά) που έχει επέλθει από τρίτα πρόσωπα.

Μάλιστα, η προσβολή αυτή της προσωπικότητας γεννά δικαίωμα αποζημίωσης των θιγόμενων, προσθέτουν οι αρεοπαγίτες.

Οι δικαστές ερμηνεύοντας τον Αστικό Κώδικα (άρθρα 57 και 59), αποφάνθηκαν ότι όταν προσβάλλεται παράνομα η προσωπικότητα πολίτη, αυτός «έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή αυτή, να μην επαναληφθεί στο μέλλον και να καταδικασθεί ο υπαίτιος σε χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης του ή σε οτιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις».

Η προσβολή της προσωπικότητας επέρχεται από παράνομη πράξη η οποία μειωτικά διαταράσσει την προσωπικότητα των πολιτών, επισημαίνει η αρεοπαγιτική απόφαση. Διαταραχή της προσωπικότητας υπάρχει ακόμη και όταν παρακωλύεται η χρήση κοινόχρηστου πράγματος (όπως αυτό περιγράφεται στον Αστικό Κώδικα), «χωρίς να ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο έχει παραχθεί η κοινοχρησία, αλλά αρκεί το γεγονός ότι εμποδίζεται παράνομα ο πολίτης να χρησιμοποιήσει το κοινόχρηστο πράγμα».

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες: «η παράνομη προσβολή του δικαιώματος επί της προσωπικότητας μπορεί να συνίσταται είτε σε αυθαίρετο αποκλεισμό της προσβάσεως σε δημόσιο δάσος, είτε σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας ή καταστροφή του, με συνέπεια να υποβαθμίζεται (για λόγους αισθητικής, αναψυχής και υγιεινής) η ποιότητα ζωής των ευρισκομένων διαρκώς ή προσκαίρως σε τοπική σχέση με το δημόσιο δάσος».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ