Αρχική Εφημερίδα Τα Νέα της Π.Κ.Δ. αριθμός φύλλου 51

MambWeather icon
Αθήνα
--- °C
Αθήνα °C | Θεσσαλονίκη °C | Λάρισσα °C
Τα Νέα της Π.Κ.Δ. αριθμός φύλλου 51

Κυκλοφόρισε το 50 φύλλο της εφημερίδας του Συλλόγου μας "Τα Νέα της ΠΚΔ". Δείτε τα περιεχόμενα και το Εισαγωγικό σημείωμα


Περιεχόμενα:

Θέμα

Συντάκτης

Εισαγωγικό Σημείωμα

Δ.Σ.

Προκηρύξεις μελετών σύνταξης δασικών χαρτών

Μπουζινέκης

Το καλοκαίρι που αποχώρισε με προίκα 8 μποφόρ

Μαχαίρας

Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων

Ο ανταποκριτής

Αυθαίρετη δόμηση ενός αυθαίρετου ελληνικού κράτους

Σταματόπουλος

Το σήριαλ με τις λεκάνες απορροής συνεχίζεται

Μπουζινέκης

Μια πολύ καλή απάντηση του ΓΕΩΤΕΕ
Δ.Σ.
Μπλόκο του ΣτΕ στην αναγνώριση 17 πτυχίων ΤΕΙ Δ.Σ.

 

Εισαγωγικό σημείωμα:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Στο διάστημα που μας πέρασε από το προηγούμενο φύλλο, δύο ήταν τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν τον Σύλλογο.

Το πρώτο ήταν οι νέες προκηρύξεις μελετών σύνταξης Δασικών Χαρτών, ένα τεράστιο πρόγραμμα για το οποίο ήδη έχουμε γράψει κατ' επανάληψη σε προηγούμενα φύλλα, και για το οποίο υπάρχει σχετικό άρθρο και στο σημερινό φύλλο. Πέρα από το μέγεθος των εκτάσεων και τα ζητήματα που έχουν σχέση με την στελέχωση των Τμημάτων Δασικών Χαρτογραφήσεων που θα ελέγξουν και θα θεωρήσουν αυτούς τους χάρτες, μια τεράστια διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους διαγωνισμούς όλων των μελετών είναι η για πρώτη φορά εφαρμογή της πρόσφατης απαίτησης του να μην υπάρχουν περιορισμοί στην οικονομική προσφορά που θα δώσουν για αυτές τις δουλειές οι υποψήφιοι ανάδοχοι. Υπενθυμίζεται ότι με τον Ν.3316/2005, η μέγιστη προσφορά που μπορούσε να δώσει ένας μελετητής στην προεκτιμηθείσα αμοιβή μιας μελέτης, ήταν το +/- 20%, δηλαδή, από το 80% έως το 120% της προεκτιμόμενης αμοιβής.

Τώρα, λόγω της εφαρμογής του Ν.3919/2011, ένας υποψήφιος δεν μπορεί καταρχάς να δώσει αρνητική προσφορά (να πει δηλαδή ότι στην πραγματικότητα η μελέτη αυτή κοστίζει περισσότερο από ότι την έχει εκτιμήσει η Αναθέτουσα Αρχή), αλλά κυρίως, μπορεί να δώσει όση έκπτωση θέλει! (30%, 50% κτλ). Στην πραγματικότητα, με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζεται κατακόρυφα η τεχνική αξιολόγηση των υποψηφίων, κάτι που αναμένεται να έχει τραγικές επιπτώσεις, τόσο στον κλάδο των μελετητών γενικότερα, όσο πιθανότατα και στην ποιότητα των μελετών. Δυστυχώς, στους Δασολόγους μελετητές έπεσε ο κλήρος να γίνουν τα πρώτα πειραματόζωα αυτής της καταστροφικής διαδικασίας.

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι συνεχιζόμενες αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών, αποσπασματικά σε διάφορους ΟΤΑ, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και με τη λογική "πάμε και βλέπουμε". Μαθαίνουμε μάλιστα ότι αυτή η κατάσταση "σπρώχνεται" συνεχώς από τα πάνω για να συνεχιστεί, πάλι χωρίς συνολικό πρόγραμμα για τους Δασικούς Χάρτες της χώρας, πάλι στη λογική "Μήτσο, μήπως θέλεις και εσύ να αναρτήσεις κανά χάρτη;", κτλ. Έχουμε όμως και εμείς τις ευθύνες μας σαν Σύλλογος, γιατί ακόμη δεν αξιωθήκαμε να βγάλουμε μια σοβαρή ανακοίνωση για όλα αυτά τα ευτράπελα. Κάποια στιγμή θα γίνει όμως και αυτό.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της

Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων

Στελέχωση Τμημάτων Δασικών Χαρτογραφήσεων