Αρχική Ειδήσεις Στον εισαγγελέα 264 κατηγορούμενοι για εμπρησμούς

MambWeather icon
Αθήνα
--- °C
Αθήνα °C | Θεσσαλονίκη °C | Λάρισσα °C
Στον εισαγγελέα 264 κατηγορούμενοι για εμπρησμούς PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2010 21:43
Συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα 264 άτομα με την κατηγόρια του εμπρησμού για τις δασικές πυρκαγιές της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Από τους 264 συλληφθέντες οι 82 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και οι 182 για εμπρησμό από αμέλεια.

Από τις έρευνες που διεξήγαγε η αρμόδια ανακριτική υπηρεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ως προς τα κίνητρα των δραστών των εμπρησμών από πρόθεση οτι το 42,2% αφορούσε την βελτίωση βοσκοτόπων, το 37,8% κακόβουλη ενέργεια και μόλις το 8,1% αφορούσε ενέργειες ψυχικά ασθενών

Ο φετινός απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικός, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία παρουσιάσθηκαν σε χθεσινή εκδήλωση παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ Χρ Παπουτσή.

Ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν μειωμένος( (7.723 το 2010 σε σχέση με τις 8.314 πυρκαγιές που σημειώθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Πολύ λιγότερες ήταν και οι εκτάσεις που καταστράφηκαν από τις φωτιές 145.361 στρέμματα σε σχέση με τα 450.000 στρέμματα που είχαν καταστραφεί την προηγούμενη χρονιά.

Από τις εκτάσεις που κατακάηκαν από τις πυρκαγιές τα 62.547 στρέμματα ήταν δασικές εκτάσεις και οι υπόλοιπες ήταν χορτολιβαδικες εκτάσεις , καλλιέργειες κ.α

Οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες ήταν εμπρησμοί, το 36,99 % από πρόθεση και το 33,95 % από αμέλεια, ενώ οι γυμνές φλόγες και τα καμένα αποτσίγαρα έγιναν αιτία δασικών καταστροφών

Βασικός λόγος της μείωσης των καταστροφών ήταν η άμεση επέμβαση καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 73,07% τέθηκε υπό έλεγχο εντός των τριών πρώτων ωρών και το 94,44% εντός του πρώτου εικοσιτετράωρου.

Οι καιρικές συνθήκες όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις δασικές πυρκαγιές καθώς πολλές δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν τον Απρίλιο λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές τουλάχιστον 500 κατά μέσον όρο ξέσπασαν τις μεσημβρινές ώρες ( 12.00 έως 19.00) οι οποίες θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου του 2010 ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ Στέλιος Στεφανιδης εξέφρασε τις ανησυχίες του και επισήμανε " ότι τα επόμενα χρόνια, η συνεχώς αυξανόμενη συσσώρευση καύσιμης ύλης στα ελληνικά δάση σε συνδυασμό με την επικράτηση ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την έναρξη και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, θα έχει σαν αποτέλεσμα, την αύξηση της έντασης των δασικών πυρκαγιών και θα κάνει δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο το κατασβεστικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. "

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ