Αρχική Εφημερίδα Τα Νέα της Π.Κ.Δ. αριθμός φύλλου 48

MambWeather icon
Αθήνα
--- °C
Αθήνα °C | Θεσσαλονίκη °C | Λάρισσα °C
Τα Νέα της Π.Κ.Δ. αριθμός φύλλου 48

Περιεχόμενα:

Θέμα

Συντάκτης

Εισαγωγικό Σημείωμα

Δ.Σ.

Νέα ιστοσελίδα, νέες δυνατότητες

Αποστολίδης

Μερικές παρατηρήσεις για τον ορισμό του δάσους

Καρέτσος

Κυβέρνηση για την προστασία της βιοποικιλότητας, ...

Αποστολίδης

Fast track σε ... slow motion

Μαχαίρας

Greek Statistics

Ο Ανταποκριτής

Συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Δασών Μπουζινέκης
Δασολόγοι και Τοπογραφικά Διαγράμματα Μποζινέκης
Οδηγία εφαρμογής του ορισμού του δάσους

 

Εισαγωγικό σημείωμα:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στο διάστημα που μας πέρασε από το προηγούμενο φύλλο, τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν, τόσο τον Σύλλογο, όσο και ολόκληρο τον κλάδο, ήταν δύο:

Το πρώτο ήταν η ψήφιση του Νόμου 3889/2010 (ΦΕΚ 182/Α/14.10.2010 - Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις), ο οποίος, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές οπτικές και αξιολογήσεις του καθενός μας, είναι σίγουρο ότι δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στον χώρο μας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα το κατά πόσο θα προχωρήσουν (και σε ποιό βαθμό, ή σε ποιά κλίμακα) οι αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών, αλλά όσοι θέλουν πραγματικά να πάει ένα βήμα μπροστά ο κλάδος και να λυθούν τελεσίδικα κάποια ζητήματα, αυτό εύχονται και αυτό ελπίζουν. Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι για τον Σύλλογο, η όλη ιστορία των αναρτήσεων έχει και μια άλλη διάσταση, αυτήν της απασχόλησης των νέων κυρίως συναδέλφων. Μια προοπτική που, τουλάχιστον για το δημόσιο, γίνεται συνεχώς και πιο δύσκολη (βλέπε δεσμεύσεις της χώρας για μία μόνον πρόσληψη σε κάθε 5 αποχωρήσεις, πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού για μείωση 200.000 θέσεων στο δημόσιο μέχρι το 2013 κλπ).

Το δεύτερο ζήτημα ήταν η πολυ-αναμενόμενη διευκρινιστική εγκύκλιος για τον ορισμό του δάσους, η οποία εκδόθηκε μόλις πρόσφατα με τη μορφή Οδηγιών εφαρμογής (παρατίθεται αυτούσια στην τελευταία σελίδα). Ακούστηκαν ήδη πάρα πολλά για αυτήν την Οδηγία και είναι σίγουρο ότι θα ακουστούν και πολλά περισσότερα στο επόμενο διάστημα.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι προχώρησε ήδη στο ΣτΕ η προσφυγή 5 γραφείων Δασικών Μελετών Ε' τάξης κατά της προκήρυξης για τη διαχείριση των λεκανών απορροής που απέκλειε τους Δασολόγους μελετητές (περιμένουμε τα αποτελέσματα της εκδίκασης), ότι περιμένουμε την έκδοση νέων τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης και ανάρτησης Δασικών Χαρτών, ότι έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Δασών για διάφορα θέματα, και τέλος, ότι άρχισε να λειτουργεί σε νέα βάση η ιστοσελίδα του Συλλόγου. Ένα θέμα στο οποίο επενδύθηκε πολύ προσωπική δουλειά το τελευταίο διάστημα, με αποκλειστικό στόχο την καλύτερη και αμεσότερη ενημέρωση των συναδέλφων (ακολουθεί σχετικό άρθρο).

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της

Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων